Uprzejmie informujemy, że 12 grudnia 2019 r. w Hotelu Kopernik, Aleja Warszawska 39, 10-081 Olsztyn, odbędzie się Konferencja „Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich – liderki lokalnej społeczności”. 

Program konferencji:

10:00 - 10:30 Rejestracja gości

10:30 - 10:50 Otwarcie konferencji – przez Panią Sylwię Jaskulską Członka ZarząduWojewództwa Warmińsko-Mazurskiego

10:50 - 11:10 Rejestracja Kół Gospodyń Wiejskich w Krajowym Rejestrze Kół Gospodyń Wiejskichoraz pozyskania środków i rozliczania pomocy finansowej przyznawanej przezARiMR – Karolina Goik pełnomocnik ds. KGW, Warmińsko-Mazurski OddziałRegionalny ARiMR w Olsztynie

11:10 - 11:30 „Jak wygląda procedura wpisu produktu na listę Produktów Tradycyjnych orazrejestracji produktów” – przedstawiciel Departamentu Rozwoju ObszarówWiejskich i Rolnictwa, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego

11:30 - 11:50 „Wymogi prawne dotyczące produkcji żywności pochodzenia zwierzęcegona rynkach lokalnych. Formy wprowadzania do obrotu” – lek. wet. Włodzimierz Ficek, Wojewódzki Inspektor Weterynaryjny ds. Bezpieczeństwa Żywności

11:50 - 12:20 przerwa kawowa

12:20 - 12:40 Rozliczenia podatkowe Kół Gospodyń Wiejskich – Elżbieta Wójcik starszy ekspert, Urząd Skarbowy w Olsztynie

12:40 - 13:00 „Wymogi prawne znakowania produktów żywnościowych wprowadzanych do

12:40 - 13:00 „Wymogi prawne znakowania produktów żywnościowych wprowadzanych doobrotu” – dr. Sylwia Ciągło-Androsiuk, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie

13:00 - 14:00 Rola Kół Gospodyń Wiejskich w środowisku wiejskim, prezentacja dorobkui rękodzieła wybranych KGW

14:00 - 14:15 „Wymogi prawne dotyczące produkcji żywności pochodzenia roślinnegona rynkach lokalnych. Znakowanie produktów żywnościowych” – mgr inż.Magdalena Woltmanowska kierownik Oddziału Higieny Żywności, Żywieniai Przedmiotów Użytku, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologicznaw Olsztynie

14:20 - 15:00 Pytania, dyskusje i podsumowanie konferencji

15:00 Obiad

Do pobrania formularz zgłoszeniowy